Dorty

MĚŠEC


SUROVINY: Základní korpus, krém - Nutella, potah je z falešného marcipánu
POSTUP: Korpus jsem rozřízla na tři pláty, namazala a obmazala Nutellou. Nechat v lednici ztuhnout a poté potáhnout falešným marcipánem a ozdobit čokoládovými penízky.




DORT ŠKODA SUPERB


SUROVINY: Základní korpus (plát z 8 vajec), krém "Milena", potah z falešného marcipánu obarvený práškovými barvami od Kovandovi.
POSTUP: Upečený plát jsem si nařezala podle požadované  velikosti auta, namazala krémem a lehce obmazala dokola celý korpus a dala do lednice ztuhnout. Po ztuhnuti jsem začala vyřezávat místa na kola. Kola jsou slepené dva piškoty marmeládou a potažené marcipánem a vzorek na pneumatikách udělány kostici. Připraveny korpus jsem cely potáhla a dodělávala detaily - světla a pod., nakonec jsem dala kola. Dort byl pro mého zete k narozeninám a mel úspěch.


MŮJ PRVNÍ DORT

SUROVINY :Základní korpus,krém čokopudinkový,potah falešný marcipán
POSTUP :Korpus rozříznutý na dva pláty,namazaný a obmazaný krémem.Do lednice na ztuhnutí.potaženo falešným marcipánem obarveným práškovými barvami od Kovandovi.




DORT SPIDERMAN

 Suroviny: Základní korpus,krém čokopudinkový,potah z marshallow,želatinové bonbony,čokoláda
Postup:  Korpus jsem prořízla na dva pláty,naplnila a obmazala krémem.Nechala ztuhnout.
Potáhla hmotou z marshmallow obarveno práškovou barvou od Kovandovi. Obrázek Spidermana položila na dort a velkou jehlou jsem vytečkovala.Ve vodní lázni rozpustila čokoládu na vaření,dala do zdobicího sáčku a celou postavu obkreslila.Dále jsem postupovala podle návodu z (dortománie,vitrážové obrázky z želatinových bonbonu medvídku od evajecna). Dort jsem dělala vnukovi a měl úspěch.


DORT S MAŠLÍ

SurovinyZákladní korpus, krém vanilkopudinkový, potah marshmallow
Postup:   Korpus jsem dvakrát prořízla, naplnila a obmazala krémem. Potah z bílých marshmallow. Kousek potahu jsem si dala stranou na mašli a zbytek obarveno práškovou barvou od Kovandovi. 
DORT ČOKOLÁDOVÝ


Suroviny: Základní korpus,krém z kysané smetany,ozdoby z čokolády,čokoládové trubičky

Postup: Korpus jsem dvakrát opatrně prořízla, naplnila a obmazala krémem .Jemně  přiložila čokoládové trubičky,nahoru jsem natřela krém a trubičkou nastříkala okraj. Nakonec  čokoládové ozdoby.


DORT BAGR

Suroviny: Základní korpus, krém čokopudinkový,marmeláda,disco sušenky malé i velké,bebe oplatky,potah z marshmallow

Postup: Návod jsem si našla na (www.kosternovi.cz) ,děkuji.
kabinu jsem udělala podle návodu,potáhla hmotou a dala do lednice.
Spodní dort jsem dvakrát rozkrojila,naplnila a obmazala  krémem a dala do lednice ztuhnout.Po zatuhnutí potáhnu .  Mezitím jsem si připravila disco susěnky,slepené a slabě potřené marmeládou a potažené...


Radlice je  udělaná ze slepených oplatek a hlína je z punčoviny.


DORT ČOKOLÁDOVÝ


SUROVINY : Základní korpus, čtverec 23x23,krém z kysané smetany,plněné trubičky,čokoládové ozdoby.

POSTUP: Korpus ,proříznutý namazaný krémem a na plátky nakrájené kompotované broskve a znovu krém.Celí korpus je namazaný krémem a z jedné strany jsou přilepené plněné trubičky, druhá strana je nazdobená barevnou čokoládou.Dort nazdoben čokoládovými ozdobami a růže jsou z čokohmoty.



DORT K  NAROZENINÁM



SUROVINY: Základní korpus,krém Milena,růže z čokohmoty,čokoládová poleva,čok.ozdoby
POSTUP: Korpus dvakrát proříznutý,namazaný krémem a lehce obmazaný dokola dortu.Dala jsem do lednice ztuhnout.Mezitím jsem si ve vodní lázni rozehřála čokoládu,přidala kousek 100% tuku.Vyndala dort z lednice a začala pomalu čok.polevou polévat a roztírat po bocích dortu.Po ztuhnutí ozdobila.





DORT S GERBERAMI

SUROVINY: Základní .krém čokopudinkový,potah falešný marcipán.

POSTUP : Korpus jsem dvakrát prořízla a namazala krémem a také celí dort  potřela slabě krémem,  dala do lednice ztuhnout.Potom  potáhla falešným marcipánem a ozdobila gerberami ,které jsem udělala z marcipánu.






DORT K 15 NAROZENINÁM

SUROVINY :Základní korpus,krém Milena,potah  hmota z Marshmellow
POSTUP: Korpus dvakrát proříznutý,namazaný krémem a  dán do lednice ztuhnout.Potom potažený marcipánem a zdobený 15 smajlíky.




DORT K 18 NAROZENINÁM

SUROVINY: Základní-upečené dva pláty jeden ze 6 vajec a druhý z 8 vajec.
KRÉM: Milena krém
POTAH: Falešný marcipán


POSTUP: Upečené pláty promažu krémem , naskládám na sebe  celé potřu krémem  dám ztuhnout. Po ztuhnutí si začnu promazaný korpus upravovat.Potom potáhnu marcipánem a dozdobím.Kola jsou slepené dětské piškoty a potažené marcipánem.




DORT KULEČNÍK

SUROVINY: Základní korpus
KRÉM: Čokopudinkový,
POTAH: Falešný marcipán,oplatky

POSTUP:Ze základního korpusu jsem si upekla dva pláty.Nařezala do tvaru obdélníku,namazala krémem a spojila.Po obvodu jsem nakládala plátky ,které byly také namazané krémem.Dala ztuhnout.Potáhla marcipánem a dozdobila. 

 DORT  HUNT

SUROVINY :Základní korpus upečený na plát z 8 vajíček
KRÉM :Milena 
POTAH :Falešný marcipán 



DORT  KYTICE 

 SUROVINY :  Roláda  stáčená za studena,dort ze 4 vajíček
KRÉM :Milena
POTAH : Falešný marcipán
OZDOBY : Falešný marcipán
 
KORPUSY:


Mám jeden oblíbený. Říkám mu základní a dělám ho do forem i na pláty, je nadýchaný.
Jen vždy přepočítám suroviny podle velikosti formy.

Na 1 vejce, 40 g cukru krupice, 40 g pol.mouky, 1 polévková lžíce oleje, prášek do pečiva nedávám, stačí dobře vyšlehat.
PostupUšlehat bílky a přidat polovinu cukru a znovu šlehat. Vyšlehat žloutky se zbytkem cukru, přidat olej a přisypávat mouku. Nakonec lehce vmíchat sníh.

KRÉMY

OŘECHOVÝ KRÉM (recept z dortomanie od zvíře)

SUROVINY: 1/4 l mléka,100g mletých ořechů,2 lžíce cukru krystal,1 vanil.cukr,1/2 vanil.pudinku,1 máslo
POSTUP:  2/3 mléka s cukrem a ořechy,přivedeme do varu,ve zbylém mléce rozmíchat pudinkový prášek a vařit do zhoustnutí.Nechat vychladnout a zašlehat máslo.


MILENA KRÉM. (recept z dotromanie od Martetchen B)

  SUROVINY:  2 čokoládové tyčinky Milena,15dkg  cukr moučka,2 vejce,1 máslo
 POSTUP:  Nad párou rozpustit čokoládu,přidat cukr a vejce,vše vyšlehat.Nechat vychladit.Do vychladlé čokolády přidáme máslo a vyšleháme do hladkého krému. 
Můžeme udělat i z čokolády Ledové kaštany,nebo Kofila.

PUDINKOVÝ: 

 SUROVINY: 200 ml mléka,150g cukr krupice,1 pudinkový prášek,1 máslo
  POSTUP:   Do mléka dám cukr a pudinkový prášek.Uvařím na hustou kaši a nechám vychladnout.Do vychladlého pudinku přidám máslo a vše vyšlehám na hladký krém. když chci světlý krém použiji vanilkový pudink.



ČOKOLÁDOVÝ SE ZAKYSANOU SMETANOU( recept z Dortománie od "bulíčka")
              200 g čokolády na vaření
              200 g zakysané smetany
Postup: 
čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme zakysanou smetanu, kterou jsme vyndali rovnou z lednice. Po vychlazení ztuhne,je možné použít jako polevu i na zdobení. Pro jemnější konzistenci je možné  vmíchat dva kelímky zakysané smetany.Chutí je čokoládovější.



  KOUZLA S ČOKOLÁDOU
   
BAREVNÁ ČOKOLÁDA
 
POSTUP: Ve vodní lázni rozpustím bílou polevu, (používám Carla)dám do zdobicího sáčku a na folii nastříkám cik cak čáry.Dám do lednice ztuhnout.Po ztuhnutí dám tmavou polevu (rozpuštěnou stejným způsobem),rozetřu a dám ztuhnout.
Nakrájím nebo nalámu.


BÍLÉ OZDOBY:  Ve vodní lázni rozpustím bílou polevu(používám Carla) dám do zdobicího sáčku a na folii nastříkám obrazce nebo jen tak,do lednice ztuhnout.
SILIKONOVÁ FORMA:  Dostala jsem od dcery silikonovou formu na čokoládu a hned vyzkoušela.Nalila bílou polevu, nechala ztuhnout a vyklopila.Super,jen můžu doporučit.


HMOTY NA POTAŽENÍ:


FALEŠNÝ MARCIPÁN


Suroviny:   15 dkg sušeného mléka(nejlépe plnotučné)
                        15 dkg cukr moučka 
                          2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 3 lžíce vody,
                          mandlová příchuť podle chuti                         
Postup: Nejdříve si mléko a cukr prosejeme. Potom vše smícháme vařečkou a potom propracovat důkladně rukama. Pozor na vodu, každá surovina saj jinak. Když se bude hmota drolit tak přidat vodu a kdyby se lepila tak přidat 1:1 cukr a mléko.
Já si hmotu udělám a hned dort potahuji, ale je možné dát do lednice a potom jen chvilku nahřát v mikrovlnné troubě a znovu propracovat.   

HMOTA Z MARSHMELLOW

Suroviny: Bonbony Marshmallow,moučkový cukr prosátý cit.štáva

Postup: Do skleněné misky, kterou jsem si nejdříve vymazala olejem nasypu bonbony,  zakapu pár kapkami cit. štávy a dám do mikrovlnné trouby na 20 vteřin. Musí se to hlídat, hmota začne pěnit, tak aby jsem vše neměli místo v misce na stěnách mikrovlnky. Po rozpuštění začnu přisypávat cukr a vše míchám vařečkou, až je to spojené dám na vál a stále přisypávám cukr, musí být hmota jako pastelína. Dávat pozor až vyndáte z mikrovlnky, nebrat do rukou, je to moc horké a lepkavé. Při vyvalování podsypávat kukuřičným škrobem. Můžeme vyválet i na 1mm.